Reduser bankkostnader under ekspansjon til Europa og Norden - 3 ideer

Ekspansjon til Europa og Norden gir økte bankkostnader. Vi vet hvordan du kan redusere dem – her er det du må være oppmerksom på:

Adaptik
Adaptik
post@adapitk.no
En stor bygning av stein

Å bygge en lønnsom virksomhet er utfordrende, og ekspansjoner kan fort bli dyre. En av grunnene til at mange virksomheter ikke klarer å holde seg lønnsomme eller oppnå ønsket vekst er de høye kostnadene i forbindelse med transaksjoner slik som bankgebyrer, vekslingskostnader og behandlingsgebyrer for kredittkort. Enhver virksomhet som kan redusere sine transaksjonskostnader har en mye bedre sjanse til å oppnå ønsket vekst under ekspansjon til Europa og Norden. Her er tre tips som kan hjelpe virksomheten din med å redusere høye transaksjonskostnader, og dermed øke lønnsomheten øyeblikkelig.

Ikke betal høye vekslingskostnader

Det mange selskaper oppdager når de ekspanderer til områder utenfor sitt eget land, er at vekslingsgebyrer kan bli problematiske. Selv kun en brøkdel av et prosentpoeng i vekslingsgebyr kan bli store summer dersom alle bedriftens inntekter skal veksles om til norske kroner. Det er selvsagt viktig å få en god avtale med banken som tillater veksling med svært lave eller ingen gebyrer, men selv uten gebyrer vil det kunne være en liten spread, altså en forskjell mellom kjøpspris og salgspris.

Et godt tips når det gjelder veksling er å prøve å unngå det dersom det er mulig. Dersom du for eksempel driver en kafé og ønsker å ekspandere til Sverige, så vil kundene i denne kaféen naturligvis betale i svenske kroner, ikke norske kroner. Det kan da være fristende som et norsk selskap å veksle alle inntektene til norske kroner, men hva om du skal kjøpe inn kaffebønner, kopper eller andre produkter i Sverige? Da må du veksle tilbake til svenske kroner for å kjøpe det kaféen trenger. I dette tilfellet kan man beholde svenske kroner fra salg og bruke dette til kjøp som krever svenske kroner. Dersom man fortsatt har et overskudd som bygger seg opp over tid selv om man bruker de svenske kronene på kjøp, kan man selvsagt veksle dette til norske kroner. Poenget er bare å ikke veksle mer fram til og tilbake enn nødvendig.

Reduser behandlingsgebyrer for kredittkort

Kredittkortselskaper belaster ofte selgere et behandlingsgebyr som en prosentandel av et salg, i tillegg kommer ofte engangsgebyrer og faste månedlige gebyrer for å ha kortterminalen som trengs. For små selskaper kutter dette ofte betraktelig i fortjeneste, så de bør vurdere måter å senke disse avgiftene på. Tradisjonelt var det eneste alternativet bedrifter hadde for å begrense kredittkortgebyrer å akseptere transaksjoner med kun kontanter; dette er ikke et alternativ i dagens samfunn da de færreste kjøpere vil ha med seg kontanter.

Det finnes derimot andre måter å ta imot betalinger på. Mobile finansielle tjenester slik som Vipps, lar bedrifter og forbrukere fullføre transaksjoner uten kontanter eller kredittkort overhodet. Det gjør det mulig for leverandører å akseptere betalinger fra kunder uten kredittkort. Selv om du antagelig ikke kan gi avkall på kredittkort helt, er det fortsatt verdt å utforske alternativene dine og velge selskaper som har lave behandlingsgebyrer. Du trenger ikke stoppe helt å ta imot kortbetalinger, men du kan prøve å få en større andel av betalingene over i andre kanaler. Når man ekspanderer utenfor Norge, vil det være andre betalingstjenester enn Vipps som er populære avhengig av lokasjon.

Bruk billigere betalingsnettverk

Å sende penger fra en norsk bankkonto til en annen er vanligvis gratis, men når man ekspanderer til resten av Europa og må begynne å krysse landegrenser, er det ikke sikkert man kan sende penger gratis lengre. Betalinger til og fra utlandet kan potensielt være ganske dyre, men det finnes billigere betalingsnettverk som kan bli tatt i bruk. I Europa er SEPA-betalinger et godt og billig alternativ som kan bidra til å ikke bare redusere kostnader, men også gjøre at pengene blir tilgjengelig raskere.